29 augustus 1912

Op 7 augustus reisde Stefan Zweig naar Parijs. Hij bezocht er zijn vrienden en leermeesters, de dichters Romain Rolland en Emile Verhaeren. Eind Augustus komt hij naar Wenen terug.

Mannigfallmühle, 29 augustus 1912

Geachte Herr Doktor,
U bent er weer! Ik moet u iets vertellen. Ik heb uw toneelstuk “Tersites” gelezen en toen het eerste gevoel van warm genot was vervlogen bleef er in mij tegenstrijdigheid achter. […] Het was vriendelijk van u om mijn moed een handje te helpen. Ik heb snel en een beetje angstig oud en nieuw werk van mij geselecteerd. Er zijn verzen bij die nog niemand las, andere zijn nog bij de drukker. Een novelle en een recent geschreven roman leken mij te tijdrovend. Ik stuur ze u als ze uitgegeven zijn. Bent u volgende week woensdag en donderdag in Wenen? Ik zou u zo graag bellen.
Nu wens ik u van harte dat de toneelrepetities niet te veel problemen geven en ik zend u mijn groeten uit mijn stralende tuin.

Uw Maria Friderike von Winternitz

Op maandag 23 september 1912 ontmoetten Stefan en Friderike elkaar voor het eerst in het huis van de familie von Winternitz in Oberdöbling, Kreindlgasse 19. Hij schonk haar een exemplaar van de novellenuitgave “Erstes Erlebnis. Vier Geschichten aus Kinderland”.

Comments are closed.