In de laatste uitgave van het Zweigheft (juli 2014) staat een opmerkelijk artikel onder de titel George Rendl, Erinnerungen an Stefan Zweig.
Het geeft aardige doorkijkjes in het leven van Zweig in Salzburg opgetekend door de Oostenrijkse schrijver Rendl. Intrigerend is echter zijn visie op de gang van zaken rond de doorzoeking op wapens in 1933 van Zweig’s huis door de Salzburgse politie. Rendl meent dat Joseph Roth de aanleiding tot deze zoekactie heeft gegeven. Deze mening wordt door de biograaf Gert Kerschbaumer enigszins ondersteund ( zie Der fliegender Salzburger blz 292-302).
De langdurige en hechte vriendschap tussen Zweig en Roth roept regelmatig vraagtekens op. De twee mannen lijken in persoonlijkheid weinig op elkaar, hun maatschappelijke positie verschilt aanzienlijk en hun levensstijlen lopen sterk uiteen. Toch trekken ze steeds weer naar elkaar, als ware het twee broers. Een hechte vriendschap die tot aan de dood van Roth standhield.
Hun verhouding was echter zo spanningsvol en gecompliceerd dat zelfs de veronderstelling van Rendl dat Roth heeft bijgedragen aan de huiszoeking bij Zweig en daarmee aan zijn vertrek uit Oostenrijk, niet ondenkbaar lijkt. Hierbij hebben hun verschillen in politieke opvattingen, in temperament en in liefde voor alcohol waarschijnlijke een rol gespeeld.
Het Stefan Zweig Genootschap Nederland zal in het komende jaar, in samenwerking met het Joseph Roth Genootschap Vlaanderen en Nederland, zich verder verdiepen in het geheim van deze vriendschap.