Europa

Stefan Zweig en Europa

Niet voor niets heeft Zweig’s autobiografie De Wereld van Gisteren als ondertitel Herinneringen van een Europeaan. Met grote vanzelfsprekendheid reisde en werkte hij op zijn geboortegrond in het Habsburgse rijk en in Frankrijk, Nederland, Zwitserland, België, Italië, Duitsland en Groot-Brittannië. Voor hem was Europa één samenhangend cultuurgebied waar hij vrij toegang tot had.
Hierbij moet opgemerkt worden dat Zweig bij zijn leven met de Europese gedachte geholpen werd door zijn betrokkenheid bij de Europese kunstenaarselite en de ruime financiële middelen waarover hij beschikte.

 

Onze tijd en Europa

Twee wereldoorlogen, de vorming van een Europese Unie, een bijna onvoorstelbare toename van welvaart en een grondige herziening van de Europese kaart hebben sindsdien Europa veranderd. In de hoofden van veel Europeanen lijkt het besef van gemeenschappelijke culturele wortels echter niet toegenomen. Europa wordt veeleer vereenzelvigd met haar bureaucratisch centrum Brussel. Een gemeenschappelijke cultuur wordt nauwelijks beleefd.

Ons Genootschap tracht de gemeenschappelijkheid te bevorderen door in alle projecten die zij onderneemt steeds te zoeken naar de mogelijkheid van samenwerking tussen Nederland en een ander Europees land.

Een voorbeeld: tijdens de slotmanifestatie in Amsterdam van een Europees fanatismeproject waarin wij partner waren hebben wij een samenwerking tot stand gebracht door studenten van het Amsterdams Conservatorium en van de Musik Universität Salzburg gezamenlijk Verklärte Nacht van Arnold Schönberg in te laten studeren en in Amsterdam te doen uitvoeren.

Comments are closed.