ZWEIG IN ZURICH

Het Internationale Stefan Zweig Gesellschaft uit Salzburg hield op 13-15 september 2014 een jaarbijeenkomst in Zürich, de stad waarin Stefan Zweig de laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog doorbracht. Vaak ontmoette Zweig daar in het koffiehuis Odeon zijn collega-kunstenaars die ook in Zürich tijdelijk onderdak hadden gevonden. Het koffiehuis bestaat nog steeds, zoals op de foto te zien is.

Het rijke en gevarieerde programma gaf onder meer ruimte aan jonge onderzoekers die lieten zien dat je van het werk van Zweig kan houden en het toch beredeneerd kritisch kan benaderen. Claudia Metzler uit Kaiserslautern was hier een goed voorbeeld van met haar betoog: Die Poetik autobiographischen Schreibens in Stefan Zweigs Die Welt von Gestern. Liefhebbers kunnen doorklikken naar haar referaat.

De in Zürich bekende dichter Adrian Naef las voor uit zijn zeer persoonlijke werk, begeleid door een murmelende trombone en een zuchtende bandoneon. Daarop voerde hij het gezelschap langs onder meer het raam waaruit Lenin sprong op vlucht voor de Zwitserse politie en het café Voltaire waar het dadaïsme werd geboren. Historische plekjes die je als argeloze toerist onwetend voorbij loopt. Uit de opera Die schweigsame Frau van Richard Strauss (libretto Stefan Zweig) voerden musici uit Salzburg en Zwitserland fragmenten uit. Creatief werkend met beperkte middelen werd de kern van de opera hoogstaand en met verbeelding neergezet.

Dit zijn slechts drie voorbeelden uit het programma. Graag komen wij in de komende maanden terug op voordrachten die wij dan uitvoeriger onder de aandacht brengen.

naef salon

Comments are closed.