Terugblikken op de Zweig middag in Salon Saffier (22 februari 2015)

Soms wordt het een feestje om op te treden in een voorstelling gewijd aan Stefan Zweig. Dan komt alles samen wat een middag (of een avond) spannend en interessant maakt. Een geconcentreerde Genio de Groot zet de novelle “De onzichtbare verzameling” overtuigend neer; het valt me op dat geen van de voorstellingen die ik van hem zag dit verhaal op een zelfde wijze verbeeldt, steeds een andere sfeer, steeds andere accenten. Zweig is een goede verhalenschrijver, Genio een goede acteur.

Het speelt zich af in een zaal bomvol kenners, tijdens de eigen voordracht hoor je de zaal op passende momenten goedkeurend brommen of opstandig kreunen. In de pauze zijn de opmerkingen to-the-point zoals: of ik de beschrijving die Zweig van Maarten Luther geeft terecht als een verwijzing naar Adolf Hitler duid; maar ook veel waardering voor de analyse van een Zweignovelle (Unvermutete Bekanntschaft mit einem Handwerk) als drager van Zweig’s opvattingen over humanisme.

Zet dit alles in de context van de sfeervolle en goed georganiseerde Literaire Salon Saffier (met dank aan Marijke van Dorst) en ik word een diep tevreden mens.

Dirk Jansen, Voorzitter Stefan Zweig Genootschap Nederland

 

Comments are closed.